header image

 
 

Hlásim vstup do wikidospelosti

Ja pri oslave mojej prvej (občianskej) osemnástky

Dnes oslavujem svoje osemnáste wikinarodeniny. Presne osemnásť rokov uplynulo odo dňa môjho objavu a registrácie sa na medzinárodnej encyklopédii. To je neuveriteľne veľa času, zvlášť ak si uvedomím ďalší fakt: je to polovica môjho života. Mám dvakrát osemnásť rokov. Znamená to, že od tohto dňa ma už Wikipédia bude sprevádzať nie menšinu, ale väčšinu môjho života!

Takéto dlhé obdobie aktivity je na slovenskej wiki veľmi vzácne. Aj keď – aktivity? Netajím sa tým, že to najlepšie z mojej wikiaktivity už skončilo. Skončilo pred nesmierne dlhými štrnástimi rokmi. Odvtedy sa to neobnovilo. Hoci… graf môjho ročného počtu príspevkov v posledných rokoch stúpa. Nedosahuje niekdajšie hodnoty, ani zďaleka, ale sú to vyššie počty než počas nejakého predošlého desaťročia. Už som túto metaforu spomínala pri wikišestnástinách, len potvrdzujem, že stále platí: trochu mi pripomína graf môjho života. Najprv bol skvelý, potom strašný, no od pätnástky sa tam na pár rokov dalo zaznamenať isté stúpanie. Vyvolalo ho maximum mojej tvorivosti, ktoré prinieslo toľko literárnych nápadov, že z nich čerpám dodnes. Len s tým rozdielom, že v mojom osobnom živote nastal vrchol šťastia až kdesi v šiestich – siedmich rokoch a následný pokles bol pozvoľnejší. Dúfajme, že ďalšie podobnosti wikigrafu s mojím životom nenastanú, pretože to by ma o rok-dva čakalo na Wikipédii desať takých zlých rokov, ako ešte nikdy. A dúfajme tiež, že dobrý nábeh v počte príspevkov bude značiť pre mňa rekordný rok za posledných pätnásť rokov, ktorým porazím aj rok svojho wikivyhorenia – 2010. Plánovala som zverejniť aj štatistiky k dnešnému dňu, no žiaľ, nástroj na štatistiku akurát dnes nefunguje, tak to urobím až spätne.

Wikisúhvezdia

Vo wikiživote malo stúpanie môjho životného ukazovateľa iné príčiny než v reálnom živote. O týchto príčinách som sa už zmieňovala. Od februára tohto roka sa k nim však pridala aj ďalšia. Po rokoch tvrdej práce, nekonečného čakania a odkladov, konečne vyšla moja prvá odborná publikácia Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Konečne som už autorom náučnej literatúry aj oficiálne. A konečne môžem začať zapĺňať moju dlhé roky Wikipédistami ofrflávanú medzeru v zdrojovaní. Moje wikičlánky o hviezdach, súhvezdiach a deep-sky sú totiž takmer výlučne staré alebo zostručnené výňatky z tejto knihy. Po ich vložení do Wikipédie však Súhvezdia prešli rozsiahlym dopĺňaním a prekopaním formulácií od základov, pričom ani tie pôvodné formulácie nemuseli byť zlé. Aspoň časť z nich sa na wiki zachovala. Čo horšie, zachovali sa tam aj chyby, ktoré som počas ďalšieho vývoja knihy zbesilo vychytávala. A nie všetky sú na wiki opravené. Dala som si však zásadu, že každý článok si okrem odzdrojovania nanovo prečítam, opravím očividné nezmysly, overím v mojej knihe sporné veci. Príliš hlboko sa však vo vlastnej knihe nehrabem. Ešte by som našla chybu aj tam!

Strata wikipoznámok

Na jar tohto roku sa mi v súvislosti s písaním Wikipédie prihodila naozaj nepríjemná vec. Mám rozsiahly súbor, do ktorého si píšem poznámky k Wikipédii. Držím tam námety na zaujímavosti pre moje ešte stále udržiavané štyri portály, návrhy na obrázky týždňa, občas texty, ktoré chcem vložiť, atď. No a tento súbor… sa pokazil. Len tak. Netušiac o tom som si ním prepísala primárnu zálohu. Takže keď som na tom prišla, už boli pokazené obe. Druhá záloha zase zmizla. S celým USB kľúčom. Nechápem to. Mala som ho doma na stole a zrazu je preč. Všetko som prehľadala. Odhodlávam sa ešte na prekutranie vrecka vysávača… No a štvrtá záloha? Tá je, bohužiaľ, trištvrte roka stará. Od tej doby mi do súboru pribudlo obrovské množstvo dát, ktorých je veľká škoda. Najmä veľa obrázkov týždňa prevažne pre astroportál, ale trebárs aj pre hlavnú stránku slovenskej Wikipédie. Hnevá ma to. Aj keď na druhej strane, čo by som s trojročnou zásobou obrázkov na astroportál robila? Boli tam len tak, do rezervy… a na ešte stále veľmi vzdialené obdobie, keď skončí opakujúci sa cyklus obrázkov týždňa. Hoci na to by mi stačilo spustiť tie obrázky týždňa od začiatku znova, všakže. Ten cyklus má deväť rokov! Kto okrem mňa si po takom čase bude tie obrázky ešte pamätať?! Pravda, naškrečkované obrázky by sa dali použiť aj na hlavnej stránke, ale tam mám zásadu nedávať viac ako dva astronomické obrázky a k nim možno jeden kozmonautický ročne. Dvesto astronomických obrázkov je preto zbytočne obrovská rezerva. Ale ako hovorím, najprv pracuj, až potom sa pýtaj, na čo to bude dobré. Verím, že tie obrázky raz využijem. Ak ich, ovšem, ešte niekedy nájdem… Mimochodom, tento prípad je pekným príkladom toho, že keď vás Murphy chce obrať o cenné súbory, ani zálohovanie vás nespasí.

Na čom pracujem v hlavnom mennom priestore

Gro mojej wikipráce je stále údržba wikiportálov a ich aktuálneho obsahu. Nemálo práce však vykonávam aj v hlavnom mennom priestore, alebo rečou laika, v článkoch. A nejde iba o dopĺňanie Súhvezdí ako zdroja. V polovici roku 2023 som ešte dopisovala články z môjho ošiaľu pre Pieseň ľadu a ohňa. A potom som si podala… mesiace všeobecne a Mesiac konkrétne. Prečo? Z troch dôvodov. Prvý súvisí s dôvodom, prečo musím sledovať aktuality ohľadom vesmíru, no a tých aktuálnych udalostí ohľadom Mesiaca je čoraz viac. Navyše som si posvietila aj na staré udalosti. Rozpísala som pre Astrin nový, rozsiahly seriál o začiatkoch dobývania Mesiaca, z čoho profitovala aj wiki napríklad troma článkami o programe Ranger. Druhý dôvod, Mesiac sa tak nejako viac stal mojou témou po napísaní románu Apokalypsa. Ako jediné ľuďmi obývané vesmírne teleso v 26. storočí totiž hrá v knihe dôležitú úlohu (hoci nič z deja sa priamo na ňom neodohráva). Podobne som sa zase pri Druhej planéte namotivovala na Venušu. No a tretí dôvod je ten, že táto téma mi veľmi chýbala na mojich stránkach. Už som kedysi spomínala, že si tu robím vlastnú miniwiki z článkov, ktoré som (takmer) výlučne napísala ja. Spomínala som aj to, že mám problém zohnať si články o základných témach, ktoré boli na wiki dobre spracované už keď som sa tam registrovala, a preto som o nich písať nemohla. Za takéto heslo som považovala aj Mesiac. Úprimne, dokonca som si ho za prvých sedemnásť rokov mojej wikiaktivity ani neprečítala! Iba state o výskume, ktoré som spolu s ďalšími Wikipédistami priebežne trochu aktualizovala. No potom som si celý článok prečítala a… mám pocit, že ani jeho zaradenie medzi perfektné články už v dnešnej dobe neobstojí. (Pre vysvetlenie, viacerí sme si už dávnejšie na wiki všimli, že tento problém sa týka mnohých tzv. perfektných článkov zo začiatkov tvorby slovenskej Wikipédie.) Úvod bol slabý, vysvetlenie javov spojených s Mesiacom zase príšerne zložité, o povrchu tam nie je nič moc… A tak som rozpísala aspoň úvod do podoby toho hlavného, čo by mal čitateľ, hoci aj nepokračujúci zvyškom článku, o Mesiaci vedieť. Všimla som si tiež, že prídavné mesačné témy sú častokrát pokryté dosť slabo. A tak som ich, napríklad mesačné fázy, rozpísala. Nakopol ma k tomu aj mýtus počúvaný často od detí v planetáriu, že Prvá štvrť sa volá Dorastá a Posledná štvrť sa volá Cúva. Na týchto témach som však pracovala aj s ďalším cieľom – vytvoriť materiál pre môj vlastný článok o tomto mimoriadne dôležitom nebeskom telese.

Tento článok, podobne ako článok o rastlinách, napokon nadobudol formu „pozliepanca“. Povyberala som moje state z wiki z množstva článkov a pridala som veľmi, ale že veľmi stručný výňatok o začiatkoch a súčasnosti prieskumu Mesiaca. Medzitým, práve keď sa na Mesiaci dialo to zaujímavejšie, však mám medzeru. Rovnako ako aj v iných mesačných podtémach. Mesiac je veľmi zložitá a ďalekosiahla téma, vhodná priam na samostatnú knihu. Preto som sa mu doposiaľ ani nikdy nevenovala komplexne. Do chýbajúcich tém v pozliepanci som preto musela napísať aspoň zopár vlastných viet. Napriek tomu si uvedomujem, že článok je nevyvážený a na mnohé významné témy, ako vývoj predstáv o Mesiaci, vnútorná stavba Mesiaca, podmienky na jeho povrchu, mesačné pevniny či krátery, sa nedostalo. No lepšie takýto ako žiadny. Už aj tvorba tohto pozliepanca z hotových textov mi zabrala celé dva dni tuhej práce! Nemálo z toho mi zabrali aj obrázky – aby som šetrila miesto na mojom serveri, v čo najväčšej miere som vyhľadávala a použila obrázky, ktoré tam už mám. Ďalšie som zase vyberala tak, aby boli čo najnázornejšie.

V súvislosti s interakciami medzi mojou stránkou a Wikipédiou mám do budúcna (už roky) ešte ďalekosiahle plány a z nich budú obe strany profitovať. Radšej ich však nevyzradím, aby som to nezakríkla. Do wikidospelosti si okrem nich odnášam aj vytrvalý smútok z wikiosamelosti. Chýba mi možnosť pokecať si s niekým o wiki, hoci len tak zbežne a nezáväzne, ako ľudia kecajú pri káve o počasí. Drví ma sklamanie z toho, že hoci už polovicu života presviedčam ľudí okolo seba, aby začali na Wikipédiu prispievať, nepresvedčila som ešte ani jedného jediného. Je to Wikipédiou alebo mnou? To keby mi aspoň prezradili…

Mohlo by vás zaujímať



Wikipédia


Napísať odpoveď

Tip 1: Aby ste predišli možnej strate komentára pri posielaní, napíšte si ho, prosím, do textového editora a sem ho iba prekopírujte.

Tip 2: Pred odoslaním obnovte CAPTCHA príklad stlačením na šípky napravo.

Povolené XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Vymazané budú komentáre, ktoré obsahujú spam, nadávky alebo osobné útoky, porušujú zásady slušného správania, vôbec nesúvisia s témou či s komentármi pod ňou, alebo sú presnou kópiou nejakého z predošlých komentárov.

Hodnotu píšte ako číslo, nie slovom * Časový limit vypršal, obnovte prosím CAPTCHA príklad.

Komentárov: 7     Upozornenia: 0

Autor Mroks Ut jún 11th 2024 at 4:18 pm  

Gratulujem k dosiahnutiu „dospelosti“. Zábava a detstvo skončili, ostávajú už iba dospelácke povinnosti až do konca. Ešte štastie, že používaš tú „jedinú“ správnu klaávesnicu (… predsa QWERTY :-)

Autor Adhara Ut jún 11th 2024 at 5:33 pm  

Vďaka. Haha, v skutočnom živote skončilo detstvo a zábava a nastúpili už len povinnosti už niekedy okolo desiateho roku života. :-) A čo myslíš pod tou klávesnicou?

Autor Mroks St jún 12th 2024 at 6:35 am  

… no predsa fotka na samom vrchy stránky :-)

Autor Mroks St jún 12th 2024 at 6:36 am  

…vrchu…

Autor Mroks St jún 12th 2024 at 6:40 am  

… toto tiež spôsobila QWERTY klávesnica,“Y“ a „U“ sú potom tak blzko

Autor Adhara St jún 12th 2024 at 12:38 pm  

Jáj, ale to nie je fotka mojej klávesnice, ale tiež stiahnutá z Wikipédie, presnejšie z jej úložiska Wikimedia Commons, ktoré je v rohu fotky aj uvedené. :-)

Ja som naučená na klávesnicu QWERTZ.

Autor Mroks St jún 12th 2024 at 7:41 pm  

Však ja viem že to nebola tvoja klávesnica. To len aby si vedela, že nielenže pozorne čítam všetky tvoje články, ale všímam si aj to, čo je na obrázkoch, aj keď je pravda, že to drobné písmo je na mňa primalé :-D


 

© 2014 – 2024 Jana Plauchová. S výnimkou materiálov z Wikimedia Foundation všetky práva vyhradené. Kontakt na autorku: adhara (zavináč) volny.cz. Stránky archivované Národnou knižnicou SR.